Το κυνήγι στην Ελλάδα υπάρχει από τους αρχαίους χρόνους. Μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά αιώνες τώρα ακολουθώντας τους γραπτούς και άγραφους νόμους που το διέπουν. Οι γνώσεις και εμπειρίες του κάθε κυνηγού είναι πολύτιμες πληροφορίες για αυτούς που ασχολούνται, αλλά και γι αυτούς που θέλουν να μάθουν τι είναι το κυνήγι, πως ασκείται, και τη προσφέρει στη σύγχρονη κοινωνία.

Ο γερόλυκος

Τις προάλλες βρέθηκα τυχαία με φίλο και καθίσαμε για ένα γρήγορο καφεδάκι. Ήταν κι ένας ακόμα φίλος φίλου. Ως κυνηγοί και οι τρεις, η κουβέντα γύρισε προς τα εκεί. Αρχίσαμε να λέμε για τον λύκο που τουλάχιστον στη Μακεδονία κάνει αισθητή όλο και πιο συχνή τη παρουσία του. Ειπώθηκε κάτι. Ότι ο νεαρός  λύκος δεν "χτυπάει" εύκολα σε θηράματα όπως ο κυνηγετικός σκύλος. Κι αυτό γιατί ο νεαρός έχοντας περισσότερες δυνάμεις τολμά και κάνει μεγαλύτερες διαδρομές κυνηγώντας άγρια θηράματα αλλά και αφύλαχτα οικόσιτα ζώα. Ο γέρος, ή αλλιώς γερόλυκος αντίθετα χρησιμοποιεί το καρτέρι και λιγότερο τη δίωξη, ενεδρεύοντας σε σημεία που τον οδηγεί η εμπειρία που έχει αποκτήσει. Γι αυτό πέφτουν στα δόντια του ιχνηλάτες που με τη σειρά τους ακολουθούν ίχνη τριχωτών θηραμάτων κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.
Η κουβέντα άλλαξε και πέρασε στους κυνηγούς. Κουβεντιάζαμε για κάποιους νεαρούς κυνηγούς, με πάθος, που τους βλέπεις στο βουνό να αλλάζουν πλαγιές σε χρόνο dd. Μάλιστα ο φίλος, φίλου ανέφερε περιστατικό στο οποίο μετά τη λήξη του κυνηγιού, αφού σε όλη τη διάρκεια του άκουγαν πυροβολισμούς σε διαφορετικά σημεία του βουνού, ρώτησε τον νεαρό που διακτινίζονταν από την μια πλαγιά στην άλλη, πως το κάνει. Κι εκείνος απάντησε: - Τρέχοντας...

Γνώρισα τέτοια άτομα. Με φυσική κατάσταση άριστη, να "πετάνε" στο βουνό, ακολουθώντας τα σκυλιά κατά πόδας, και μην αφήνοντας να πάει χαμένη φέρμα. Όπου κι αν ήταν αυτή.
Αστειευόμενοι οι τρεις μας ωσάν πατημένοι 40ρηδες και βάλε, είπαμε ότι προτιμάμε την πιο ήπια μορφή του κυνηγιού χρησιμοποιώντας την εμπειρία ως όπλο στο κυνήγι κι όχι τη φυσική κατάσταση... (χαχα, έρμα μου νιάτα) ...

Φεύγοντας, μου ήρθαν στο μυαλό κι οι δυο κουβέντες. Η διαφορά?....